Wat wordt bedoeld met de term binnendienst?

Klant

Werk

Datum


Wat is de binnendienst?

De binnendienst is een sector waarbij klanten worden bediend en geadviseerd vanuit een kantoorruimte. Dit is vaak het geval als het bedrijf zelf geen winkel heeft, waardoor het contact met klanten binnenin het kantoor plaatsvindt. Dit kan contact over telefoon, e-mail of in persoon zijn. Omdat de meeste bedrijven zich tegenwoordig meer richten op een online aanwezigheid, betekent dit vaak dat de binnendienst afhankelijk is van een vestiging in een speciale kantoorruimte.

Binnendienstmedewerkers stellen vaak een eerste contact tussen klanten en bedrijven mogelijk. Ze bieden ondersteuning, advies en een service op maat. Bovendien geven binnendienstmedewerkers tips over de technische producten waar de klanten mee bezig zijn. Ze zorgen dat de klant zich begrepen voelt en een goede service krijgt.

De verantwoordelijkheden van de binnendienst

Als woordvoerder van het bedrijf zijn deskundigheid, enthousiasme en doorzettingsvermogen de kernwaarden van de binnendienst. Hieronder vind je een overzicht van de verantwoordelijkheden van de binnendienst:

 • Het contact met klanten behouden en onderhouden
 • Leads genereren en omzet genereren door verkoop
 • Het oplossen van klantenproblemen op een eenvoudige, snelle en effectieve manier
 • Klanten informeren over nieuwe producten en serviceaanbiedingen
 • Klachten behandelen met de juiste grondhouding
 • Proactief inspelen op veranderde behoeften en voorkeuren van klanten

De competenties van de binnendienst

Er zijn bepaalde competenties die nodig zijn om succesvol te zijn in de binnendienst. Hieronder vind je een opsomming van de vaardigheden die nodig zijn in de binnendienst:

 • Gespannen communicatievaardigheden: Omgaan met verschillende klanttypes is vaak vereist, dus je moet in staat zijn op een empathische en professionele manier met hen om te gaan.
 • Geavanceerde computerkennis: Je moet voldoende kennis hebben om het product of de service aan klanten te verduidelijken. Het wordt ook aanbevolen om kennis te hebben van CRM-software.
 • Klantgerichtheid: De klantgerichtheid van de binnendienst is van cruciaal belang. Je moet klanten helpen hun behoeften te definiëren en waardevolle oplossingen aanbieden.
 • Geen stress: Omdat klanten vaak moeilijk tevreden te stellen zijn, is het van cruciaal belang om stressvrij te blijven en de situatie met kalmte te beheren.
 • Samenwerken: Elk team kan het beste functioneren met goede samenwerking. Daarom zijn goede communicatie en samenwerking belangrijk om klanten te helpen hun doelen te bereiken.
 • Verkooptechnieken: Het is belangrijk voor binnendienstmedewerkers om verkoopstrategieën te kennen, zodat ze klanten kunnen overtuigen de producten of diensten van het bedrijf te kopen.

Wat biedt de binnendienst?

De binnendienst helpt klanten technische producten of diensten te begrijpen en biedt informatie over de producten en diensten van het bedrijf. Ze onderhouden contact met klanten en bieden adviezen. Ze werken nauw samen met andere departementen en bieden ondersteuning waar nodig.

Er wordt verwacht dat binnendienstmedewerkers hun klanten begrijpen en de juiste producten adviseren. Ze briseren klantvragen en bieden klanten de juiste oplossingen. Omdat binnendienstmedewerkers soms te maken hebben met lange werkdagen, is het belangrijk dat ze een sterk doorzettingsvermogen hebben.

Conclusie

De binnendienst heeft een essentiële rol binnen een bedrijf. Het is verantwoordelijk voor het creëren van een positieve klantervaring door klanten informeren, klantenproblemen oplossen en over verkoopspunten adviseur. Je hebt een sterk doorzettingsvermogen, deskundigheid, enthousiasme en geavancierde computerkennis. Daarnaast is het belangrijk om de klantgerichtheid en de verkooptechnieken van een binnendienstmedewerker te begrijpen.