Wat is Parler (en het verschil met Twitter)?

Klant

Werk

Datum


Wat is Parler?

Parler is een sociaal netwerk dat gelanceerd is in augustus 2018 en momenteel een van de snelst groeiende platformen is. Het kreeg sterke aandacht in november 2020 toen een aantal bekende politieke figuren hun account op Parler activeerden, met name in de Verenigde Staten.

Parler is zijn opgezet als een alternatief voor Twitter: het is een platform waar mensen hun mening en interesses kunnen delen, net als op Twitter. De belangrijkste focus van Parler is respectvolle gesprekken en een open gesprek. De bedoeling is om discussies, mensen hun mening te geven en gesprekken te verrijken.

Verschil met Twitter

Hoewel beide sociale netwerkplatformen draaien om gebruikers hun mening te delen, is Parler nog steeds anders dan Twitter. Hieronder een lijst met de belangrijkste verschillen:

  • Geen Algoritmes: op Parler zijn er geen algoritmes die selecteren wat gebruikers zien en wat niet – wat betekent dat alle berichten in chronologische volgorde worden weergegeven.
  • Geen censuur: Parler beoogt een platform zonder censuur te zijn en heeft geen gecentraliseerde controle over wat er wordt gedeeld op het platform.
  • Transparantie: Parler legt de voorwaarden en richtlijnen duidelijk op de website en meldt de gebruiker over welke gedraging wordt niet toegestaan.

Het verschil tussen Parler en Twitter is dat Twitter een gecentraliseerd platform is terwijl Parler een decentraal platform is. Omdat Parler decentraal is, is het meer vrij van staatssupervisie en kan het een betere privacy bieden aan de gebruikers.