Wat is het verschil tussen ODM en OEM?

Klant

Werk

Datum


OEM en ODM

OEM (Original Equipment Manufacturer) en ODM (Original Design Manufacturer) zijn twee bekende termen als het gaat om de productie van artikelen. Hoewel ze op verschillende manieren gelinkt kunnen worden aan hetzelfde type productie, zijn hun functies verschillend. Hieronder wordt het verschil uiteengezet tussen OEM en ODM.

Wat is OEM?

OEM is een fabrikant die verantwoordelijk is voor het maken van producten volgens de specificaties van een ander bedrijf. Het gaat nooit om een product dat ze zelf hebben ontwikkeld of gepatenteerd. Het is een externe fabrikant die essentiële onderdelen

aanlevert aan andere bedrijven, meestal de producten die ze verkopen of vervaardigen.

  • OEM-fabrikanten leveren onderdelen aan om producten te produceren
  • OEM-fabrikanten volgen de designbenodigdheden van andere bedrijven
  • OEM-fabrikanten verkopen nooit hun eigen producten aan consumenten

Het maakt gebruik van technische gegevens aangeleverd door de OEM-klant en passeert deze informatie door naar de leverancier of de fabrikant die de onderdelen moet produceren. Hoe complexer de eisen, hoe groter het risico van het niet nakomen van de specificaties en hoe duurder de eindproducten.

Wat is ODM?

ODM (Original Design Manufacturer) is een uitvinder, leverancier of OEM-klant die verantwoordelijk is voor het ontwerp van een product in plaats van het maken ervan. Ze bedenken hun producten en ontwerpen deze voor eigen gebruik, in plaats van iemand anders.

  • ODM-leveranciers zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen van hun producten
  • ODM-leveranciers produceren producten voor eigen gebruik
  • ODM-leveranciers staan ​​open voor marktontwikkeling

ODM maakt eigen producten en patenteert deze als de producten klaar zijn. Verder gaan ze vervolgens proberen de producten te verkopen aan andere bedrijven, die de producten vervolgens kunnen verhandelen.

OEM vs. ODM

Het belangrijkste verschil tussen OEM en ODM is dat OEM geen technisch ontwerp doet terwijl ODM dat wel doet. OEM-fabrikanten produceren alleen producten volgens de specificaties van de klanten, terwijl ODM-leveranciers het ontwerp van de producten maken. ODM-leveranciers maken producten en nemen patenten, terwijl OEM-fabrikanten dit niet doen.

Hieronder is een duidelijke tabel met een vergelijking tussen OEM en ODM:

Basis van vergelijking OEM ODM
Ontwerp Geen technisch ontwerp Heeft technisch ontwerp
Maakt gebruik van Van technische gegevens van een ander bedrijf Van eigen ontwerpen
Patenten Geen patenten Heeft patenten
Verkooppunten Levert aan andere bedrijven Verkoopt aan andere bedrijven

Afvloeiing

OEM en ODM zijn beide essentiële aspecten van productie, maar hun rollen zijn fundamenteel verschillend. OEM-fabrikanten produceren onderdelen volgens de specificaties van andere bedrijven, terwijl ODM-leveranciers producten ontwerpen voor hun eigen bedrijf en vervolgens patenteren.

OEM- en ODM-leveranciers zijn allebei nodig voor productie, terwijl OEM-fabrikanten een bredere waaier aan onderdelen kunnen leveren voor productie dan ODM-leveranciers, waardoor het een realistische keuze is voor veel bedrijven.