Wat betekent ‘economische vrijheid’ eigenlijk?

Klant

Werk

Datum


Economische vrijheid: wat is het?

De economische vrijheid ofwel economische autonomie is een idee die staat voor het vermogen om zelf beslissingen te nemen over de besteding van het eigen vermogen. Het is de vermogensvrijheid ofwel de macht om de keuzes te maken over hoe je jouw vermogen inzet. Doorgaans krijgt men economische vrijheid als men economische middelen heeft. Bijvoorbeeld, wanneer er geen geld of financiële bronnen beschikbaar zijn om te investeren, is het moeilijker om economische vrijheid te krijgen.

Manieren waarop je economische vrijheid bereikt:

  • Het sparen van geld: door geld te sparen is het mogelijk om te investeren, om deelnemen aan een bedrijfstak of om te zoeken naar andere investeringen.
  • Crowdfunding: door crowdfunding kan je investeren in een onderneming of een project. Ook kan je gebruik maken van sociale initiatieven en impact investors om je doelen te verwezenlijken.
  • Crowdlending: deze vorm van investering geeft je de mogelijkheid om geld te verdienen door het lenen van geld aan andere inwoners, zonder al te hoge risico’s.
  • Investeren in aandelen of obligaties: hiermee kun je deel krijgen aan het bedrijf of de activiteit en het rendement bepalen.
  • Een eigen bedrijf beginnen: door je eigen bedrijf te starten kun je jouw eigen markten kiezen, prijzen en producten creëeren.

Hoe je ook een economische vrijheid bereikt, het is belangrijk je verantwoordelijkheid te nemen als een bewuste consument en het welzijn van de samenleving te vergroten in lijn met circulaire vermogensvoorziening en bewust ondernemerschap.