Hoe zie ik de geolocatie van bezoekers van mijn website?

Klant

Werk

Datum


Hoe kan ik de geolocatie van bezoekers van mijn website zien?

Internetgebruikers worden steeds meer gevraagd om hun geolocatie te delen tijdens het surfen op het web. Vroeger kon de plaats waar je was alleen worden bepaald als je expliciet je adres informatie gaf, maar nu heeft technologie verandering gebracht. Er zijn manieren om de geolocatie van website bezoekers te bepalen aan de hand van hun IP adres, apparaat of andere informatie.

Waarom wil je de geolocatie van je bezoekers weten?

Voordat je begrijpt hoe je de geolocatie van je website bezoekers kunt bepalen, is het belangrijk dat je begrijpt waarom het belangrijk is om dit te doen.

  • Personalisatie voor bezoekers: Door te weten waar je website bezoekers vanuit komen kun je de websites waar je bezoekers op zitten personaliseren. Als je bijvoorbeeld een fysieke winkel hebt, kun je website bezoekers die in de buurt van je winkel wonen, berichten sturen over deals of speciale producten die je in je winkel hebt.
  • Bezoekers Profielen maken: Als je een e-commerce site hebt, kun je de geolocatie van je bezoekers gebruiken om een profiel van je doelgroep te maken. Zo kun je zien waar je bezoekers meestal vandaan komen, wat hun leeftijd is, wat hun interesses zijn, welke apparaten ze gebruiken en nog veel meer gegevens.
  • Bepalen van je wereldwijde aanwezigheid: Wanneer je begint met het analyseren van de geolocatie van je bezoekers, kun je zien waar je website het meest populair is. Op deze manier kun je bepalen welke landen je marktaanwezigheid moet vergroten. Je kunt ook kijken welke steden en regio’s je moet bedienen om je aanwezigheid te vergroten.

Hoe de geolocatie van bezoekers te bepalen?

Er zijn verschillende manieren om de geolocatie van je website bezoekers te bepalen.

IP Geolocatie

De meeste websites gebruiken IP-geolocatie om de locatie van hun bezoekers te bepalen. IP-geolocatie houdt in dat je de IP-adressen van je bezoekers gebruikt om hun locatie te bepalen. Het IP-adres van een persoon bevat informatie over het land, staat, stad, postcode, tijdzone en soms zelfs de straatnaam waar de persoon vandaan komt.

Je kunt IP-geolocatie gebruiken door speciale tools te gebruiken, zoals Google IP Locator, die je informatie over de locatie van de bezoeker kan geven.

Apparaat Geolocatie

Gebruikers zijn nu steeds meer gewend dat websites om hun geolocatie vragen. Met apparaat-geolocatie kunnen apps en websites gebruikers opvragen om hun geolocatie te delen, zelfs als ze hun IP-adres niet gebruiken.

Met geolocatie-gebaseerde apps gebruiken smartphones hun GPS- of WiFi-technologie om de locatie van een gebruiker te bepalen. Dit is handig omdat je de meest exacte geopositionering hiervan krijgt. Sommige websites en apps vragen om toestemming van een gebruiker om hun locatie te gebruiken.

Geoblockingen

Met geoblockingen kun je bezoekers uit een bepaald land op je website weren. Met dit soort technologie kun je je website aanpassen aan verschillende geografische locaties. Je kunt bijvoorbeeld bepalen dat bepaalde artikelen alleen in bepaalde landen zichtbaar zijn. Of je kunt bepalen dat bepaalde advertenties alleen in bepaalde landen worden weergegeven.

Geoblocking zorgt ervoor dat je website alleen toegankelijk is voor bezoekers uit bepaalde landen. Je kunt dit soort technologie gebruiken om je website te personaliseren voor je doelmarkten en om je website voor bezoekers te blokkeren die in bepaalde gebieden wonen.

Geofencing

Met geofencing kun je virtuele grenzen tekenen op een kaart en je website beperkingen opleggen aan bezoekers die daar binnen komen. Geofencing maakt gebruik van technologie zoals GPS, RFID of draadloze netwerken om de geolocatie van een bezoeker te volgen.

Met geofencing kun je specifieke inhoud weergeven aan bezoekers die binnen een bepaalde locatie vallen. Zo kun je bijvoorbeeld een advertentie weergeven aan bezoekers die binnen een bepaalde afstand van je winkel verblijven. Of je kunt bijvoorbeeld een bepaalde promotie weergeven aan bezoekers die binnen een bepaalde straal van een evenement verblijven.

Conclusie

Met de technologie van vandaag kun je de geolocatie van je website bezoekers eenvoudig bepalen. Door de geolocatie van je bezoekers te bepalen, kun je je website personaliseren voor je bezoekers en je compromisloze bezoekerservaring te creëren.