Ingebroken Hoe Doen ze het en wat doet het met jou?

Ingebroken! In Groningen gebeurde het vorig jaar maar liefst 450 keer. Het overkwam Pim drie keer. Weg waren de tv, de sleutels en het relaxte gevoel.

Stel je voor, je wordt ‘s morgens wakker, loopt de gemeenschappelijke kamer in en dan… blijkt dat de kastjes wagenwijd openstaan. Vreemd, maar goed. Als je dan toch wat verder rondkijkt, zie je dat de PlayStation, een rugtas en de (huis)sleutels weg zijn. Ingebroken!

Het overkwam het huis van Pim maar liefst drie keer. Voordat Pim in 2019 het huis kwam wonen was er al een keer een ruitje ingeslagen. In het eerste jaar dat-ie er woonde, liep er iemand ’s nachts naar binnen, de deur zat niet op slot… De laatste keer, nog niet zo heel lang geleden, had het dievengilde vakkundig een raam geforceerd. Deze keer was de buit de huis-tv. En de inbreker(s)? Die zijn nooit gepakt…

In één jaar 450 inbraken in Groningen, dat is meer dan één per dag

In 2023 werd er in Groningen 450 keer ingebroken, hoe vaak dat in een studentenhuis gebeurt is onbekend. De politie registreert alleen dát er is ingebroken. In wat voor huis de inbrekers toeslaan, houden ze niet bij, zegt een woordvoerder. ‘Dat zou erg complex worden. Er zijn gewone huizen waarin studenten wonen en studentenhuizen met bewoners die geen student zijn. Dan heb je nog studenten die zelfstandig wonen, studenten in een studio, en ga zo maar door.’

In één jaar 450 inbraken in Groningen, dat is meer dan één per dag. Pim, die aan de Rijksuniversiteit Groningen studeert, kan erover meepraten. Hij woont in een groot huis dat hij deelt met vier andere studenten. De gezamenlijke woonkamer bevindt zich op de begane grond, met een raam dat uitkijkt op de achtertuin. Daarnaast zit de kamer van één van de jongens, de andere vier slapen boven. Ze hebben twee deuren. De voordeur gebruiken ze nooit. De achterdeur wel, die bereik je via de tuin. De achtertuin, dat is dus ook de route die de insluipers volgden.

Alsof er iemand elke avond even kwam controleren of de deur wel dicht was

In de tuin bevond zich lange tijd een lamp met bewegingssensor. ‘Soms sprong die random aan. Daar schrik je wel van. Maar ja, het kan ook gewoon een kat zijn, natuurlijk.’ Maar het is geen fijn gevoel om te weten dat het ook iemand met kwade bedoelingen kan zijn. ‘Die ene keer dat de deur niet op slot was gedaan, werd er gelijk ingebroken.’ Dat maakte de huisgenoten achterdochtig: het voelde alsof er iemand elke avond even kwam controleren of de deur wel dicht was.

Tegenwoordig doen de jongens ‘superautistisch alles dicht.’ Dat houdt in: ze draaien het slot dicht en doen de deur op de knip. In het begin kostte dat wat moeite, zegt Pim. ‘Je moet namelijk iets verzinnen waardoor je weet wie er als laatste binnenkomt.’ Dat gaat niet altijd goed: soms staat er een huisgenoot voor een hermetisch afgesloten huis. Maar als de huisgenoot niet naar binnen kan, dan kan de inbreker dat hopelijk ook niet.

‘Mijn ouders zeiden dat we de nieuwe tv moesten vastketenen aan de muur’

Na de inbraken in Pims huis voelde hij zich toch wel onveilig. ‘Ik denk dat dit voor ons allemaal gold.  Want het is wel gewoon iemand die je huis binnenkomt. Je zal maar naar beneden lopen om te pissen of zo, en dan iemand tegenkomen.’
Na een maandje of twee zakte dat gevoel weer weg. Toch is en blijft Pim voorzichtig: ‘Ik leg niet meer zo snel iets duurs in de woonkamer neer, geen telefoon of laptop. Dat vertrouw ik niet helemaal.’ In de woonkamer staat een nieuwe tv. ‘Mn ouders waren nog zo van: je moet hem vastketenen aan de muur. Dat is wel heel slim, maar dat hebben we niet gedaan.’
Alertheid, dat is de truc waarop de huisgenoten vertrouwen. Bij Pim, die in het echt natuurlijk niet Pim heet, is het bijna zijn tweede natuur geworden. ‘Zou je het zo willen opschrijven dat niemand kan achterhalen waar we wonen? Ik wil niet dat we bekend komen te staan als het huis waar je makkelijk kunt inbreken.’

————————————————————————————————————–

Hoe houd je een inbreker buiten de deur?

Wat kun je doen tegen inbraak? Nou, zegt de politie, leg géén sleutels buiten onder deurmatten, bloempotten of andere slimme plekken, want die zijn natuurlijk bekend bij het inbrekersgilde. Dat is slechts één goede tip, de politie heeft er meer.
Als je toch de sigaar bent, dan kun je bij de politie melden wat je mist. Wie z’n spullen registreert heeft meer kans om ze terug te krijgen.

De feiten over inbraak op een rij

Het aantal inbraken in de stad Groningen wisselt door de jaren heen behoorlijk. In 2014 stonden er 1278 inbraken geregistreerd, in 2021 slechts 355. Ja, in 2021 viel het dus mee en de oorzaak laat zich raden: vanwege de coronamaatregelen waren veel mensen thuis (en de dieven zelf misschien ook wel). Vorig jaar, 2023, stopte de inbraakteller op 450.
Het Centrum is de buurt waar inbrekers het vaakst toeslaan (vorig jaar 98 inbraken). Voor de rest geldt de regel: hoe verder weg je huis van de binnenstad staat, hoe minder vaak er een ongewenste bezoeker binnenkomt.
Een inbraak heeft invloed op de gevoelens van veiligheid en vertrouwen, zo stelde het CBS vast, vooral als er ook sprake is van een diefstal.

De politie houdt bij hoe vaak er de afgelopen drie maanden in Groningen is ingebroken (ook de inbraken zónder diefstal tellen mee). De gegevens worden alle werkdagen bijgewerkt.

Meer van dit.

De apenhang en de swing-over. De leden van Moddervet weten precies waaraan je daarbij moet denken. Ze zijn dol op de survivalrun.
Geld is een dingetje. In Skeer praten studenten over hun inkomsten en uitgaven. Deze keer: Bedrijfskundestudent Mike (21).
Één op de drie eerstejaars op de Hanze haalt het eind van het studiejaar niet! Alarm! Maar die hoge eerstejaarsuitval klinkt dramatischer dan-ie is.
Ganzen. Leuke vogels, maar in maart willen ze nog weleens blazen. Op een druilerige dinsdag moet Maaike ze zich van het lijf zien te houden.

Meer Lezen

Meer kijken

Meer lezen